پرسش و پاسخ مبحث مالیات

پرسش و پاسخ مبحث پایـه

پرسش و پاسخ مبحث حقوق ودستمزد

پرسش و پاسخ مبحث سامانه مودیان

حسابرسی نیاز به برنامه خاصی نداره و شما به عنوان حسابدار با هر نرم افزاری که خدمات حسابداری مالی و مالیاتی خود را انجام میدهید میتوانید گزارشات حسابرسی رو هم از همان داشته باشید.
نرم افزار های مثل
۱-نرم افزار حسابداری شرکتی سپیدار
۲- نرم افزار حسابداری شرکتی فرداد
۳- نرم افزارهای حسابداری هلو
۴- نرم افزارهای حسابداری پیوست
۵- نرم افزارهای حسابداری تدبیر
۶- نرم افزارهای حسابداری پارمیس
۷- نرم افزارهای حسابداری محک
۸-نرم افزار حسابداری قیاس
۹- نرم افزار حسابداری رافع
و ….
که البته مهم ترین نرم افزار مربوط به حسابرسی ، اکسل هستش که برای ترازنامه و صورت سود و زیان و یادداشت های توضیحی و … استفاده میشود .

بدهی به مالی گفته می‌شود که اشخاص یا شرکت‌های دیگر باید از دارایی شرکت مطالبه کنند. ماهیت حسابهای بدهی بستانکار است. از آنجایی‌که حساب پرداختنی، اسناد پرداختنی و حساب پیش دریافت در دسته بدهی‌ها قرار می‌گیرند، ماهیت این حساب‌ها نیز بستانکار است.
ماهیت اصلی حساب جاری شرکا، بستانکار و بدهکار است. بستانکار بودن این حساب به این معناست که شرکت به سهام داران بدهکار است و بدهکار بودن آن به این معناست که سهام‌ داران به شرکت بدهکار هستند.
این حساب یک بار زیر مجموعه حساب با کل حساب های دریافتی و بار دیگر زیر مجموعه حساب با کل حساب‌های پرداختی مورد مدیریت و بررسی قرار می‌گیرد.
بدهکار فردی است که وظیفه عودت وجه کالا یا خدمات دریافت شده در زمان مقرر را دارد. بستانکار هم کسی است که به ازای پرداخت این موارد وجه دیگری را از فرد بدهکار دریافت می‌کند. در برخی مواقع ممکن است بانک یا سایر موسسات اعتباری بدهکار یا بستانکار باشند. در این زمینه می‌توان مثال زیر را مطرح کرد. برای مثال یک کارفرما حقوق کارگران خود را پرداخت نکرده است. در این حالت کارفرما بدهکار و کارگران بستانکار شناخته می‌شوند.
و اینکه منفی یا مثبت (بدهکار یا بستانکار ) شدن بعضی از حساب ها به دلیل عدم تشخیص ماهیت آنها است .

طبق قانون، شرکت‌های تازه تاسیس از زمان ثبت شرکت خود نزد اداره ثبت شرکت‌ها تا دو ماه فرصت دارند تا مالیات مربوط به آن را پرداخت کنند و پس از آن نیز طی سال‌های فعالیت خویش در صورت اقدام به افزایش سرمایه، می‌بایست حق تمبر یا مالیات مربوط به سرمایه افزوده شده را در موعد قانونی پرداخت کنند تا مشمول جرایم سازمان امور مالیاتی قرار نگیرند. افزایش سرمایه شرکت‌ها انواع مختلفی دارد که مالیات مربوط به هر یک از آنها نیز متفاوت است و قوانین مشخصی برای هر یک تعریف شده است. در ماده 48 قانون مالیات‌های مستقیم به طور کلی به موضوع مالیات بر افزایش سرمایه شرکت‌ها پرداخته شده که بر اساس آن «سهام و سهم الشرکه کلیه شرکت‌های ایرانی موضوع قانون تجارت به استثنای شرکت‌های تعاونی بر اساس همانطور که اشاره شد نرخ مالیات حق تمبر طبق قانون مالیاتی کشور معادل نیم در هزار است. نحوه محاسبه مالیات با این نرخ به این صورت است که میزان سرمایه افزوده شده را در نرخ مالیاتی مربوط به آن که در این مورد معادل نیم در هزار است ضرب می‌شود. برای محاسبه می‌بایست میزان سرمایه در نیم (0.5) ضرب و سپس تقسیم بر 1000 شود؛ بنابراین در مجموع میزان افزایش سرمایه در 0.0005 ضرب می‌شود. برای نمونه اگر شرکتی با سرمایه اولیه 100 میلیون تومان در حال فعالیت باشد و تصمیم به افزایش سرمایه‌ای به میزان 60 میلیون تومان بگیرد، طبق قانون مکلف به پرداخت مالیات مربوط به آن است. میزان مالیات بر افزایش سرمایه مربوط به 60 میلیون تومان با نرخ نیم در هزار (0.0005) محاسبه می‌شود که در اینجا برابر است با: 30,000= 0.0005 * 60,000,000 بنابراین میزان حق تمبر افزایش سرمایه 60 میلیون تومانی با نرخ نیم در هزار معادل 30 هزار تومان است.ارزش اسمی سهام یا سهم‌الشرکه به ‌قرار نیم در هزار مشمول حق تمبر خواهد بود. کسور صد (100) ریال هم صد (100) ریال محسوب می‌شود.»

اگر یکی از شرکا باشه:
بانک ×بدهکار
جاری شرکا × بستانکار
کارکنان:
بانک ×بدهکار
بدهی های کارکنان شرکت × بستانکار

گزارش فصلی خرید و فروش با عنوان‌های دیگری مانند معاملات فصلی خرید و فروش، گزارشات فصلی موضوع ماده ۱۶۹، صورت معاملات فصلی، گزارشات فصلی و… ذکر می‌شود. با موظف کردن افراد حقیقی و حقوقی از جانب سازمان امور مالیاتی برای ارائه و تنظیم گزارش خرید و فروش فصلی، تمام مودیان وظایف و تکالیف خود را به درستی انجام می‌دهند.
قانون صورت معاملات فصلی در تیر ماه سال 1394 به تصویب رسید و از ابتدای سال 1395 وارد فاز اجرایی شد. هدف اصلی این قانون به گفته سازمان امور مالیاتی افزایش شفافیت اقتصادی و بالا بردن نظم و انضباط مالی است. به صورت کلی به موجب این قانون، همه دستگاه‌های اجرایی و افراد حقیقی و حقوقی فراخوان شده باید نهایتا ظرف مدت 45 روز پس از خاتمه هر فصل ریز اطلاعات مربوط به معاملات خودشان را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
مهم‌ترین نکته در اجرای ماده 169 قانون مالیات‌های مستقیم:
کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون که حسب اعلام سازمان امور مالیاتی کشور موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی می‌شوند، مکلفند برای انجام معاملات خود، صورتحسـاب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحساب‌ها، قراردادها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان مذکور ارائه دهند. برای این موضوع تنها صورتحساب‌های ذکر شده در آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 ملاک است.
✅مشمولین ارسال گزارشات فصلی؛ چه اشخاصی باید صورت معاملات فصلی را ارسال کنند؟
ماده (۹) آیین نامه اجرایی تبصره (۳) ماده (۱۶۹) قانون مالیات‌های مستقیم ، مشمولین ارسال فهرست معاملات را به شرح زیر معرفی نموده است:
الف) کلیه اشخاص حقوقی؛
ب) صاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده (۲) آیین نامه اجرایی ماده (۹۵) قانون محسوب می‌شوند؛
ج) صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده؛
مکلف به ارسال فهرست معاملات در موعد مقرر برابر آیین‌نامه صادره خواهند بود.
تبصره – اشخاص موضوع این ماده با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی قابل تغییر خواهند بود.
✅معافیت در ارسال فهرست معاملات فصلی
ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم دارای معافیت‌هایی هم هست که برای برخی مشاغل از ارسال گزارش‌های فصلی مستثنی هستند. این معافیت‌ها شامل موارد زیر است:
فروش کالا و خدمات به مصرف‌کننده نهایی؛
معامله با مشمولین ماده ۸۱ (شاغلین حوزه‌های کشاورزی، دام‌پروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبورعسل و …)؛
«معامله‌های کوچک موضوع قانون برگزاری مناقصه‌ها» (این مبلغ در سال 1402، یک میلیارد و چهارصد و پنجاه میلیون ریال برای معاملات کوچک است.)؛
خرید از فروشندگانی که ملزم به ثبت‌نام در نظام مالیاتی نیستند. (ارگان‌ها و نهادهای دولتی).
جز این موارد، معافیت‌هایی نیز برای برخی از معامله‌های مودیان ذکر شده است:

خریدوفروش و سود و کارمزد اوراق بهادار؛
خریدوفروش سهم‌الشراکه و حق‌تقدم سهام یا سهم‌الشرکه؛
سود و کارمزد جریمه‌های بانک‌ها، صندوق تعاون، صندوق‌های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، مؤسسه‌های اعتباری غیربانکی مجاز و صندوق‌های قرض‌الحسنه؛
حق عضویت اعضا مجامع حرفه‌ای احزاب و انجمن‌ها و تشکل‌های غیردولتی دارای مجوز از مراجع ذی‌صلاح؛
کمک‌ها جوایز و هدیه‌های بلاعوض؛
مبالغی پرداختی به دستگاه‌های اجرایی با عنوان جرائم و خسارات، انواع عوارض و مالیات (به جز مالیات و عوارض مالیات بر ارزش‌افزوده)، حق ثبت، حق تمبر، حقوق گمرکی و …؛
وجود پرداختی بابت حق شارژ و نگهداری ساختمان محل فعالیت و آبونمان‌های پرداختی؛
هزینه‌هایی دریافتی توسط شرکت به‌عنوان مال‌الاجاره.

اگر یکی از شرکا باشه:
بانک ×بدهکار
جاری شرکا × بستانکار
کارکنان:
بانک ×بدهکار
بدهی های کارکنان شرکت × بستانکار

کد کارگاهی یک عدد ده رقمی است. کد کارگاه به کارگاهی اختصاص می یابد که در آن کارفرما دارای کارکنانی می باشد که در آن کار کرده و توسط کارفرما بیمه شده اند و مزد دریافت می کنند.
برای مثال کد 0192650127 یک کد کارگاه است که سه رقم اول از سمت چپ نشان دهنده شعبه بیمه کارفرما، سه رقم دوم از سمت چپ نشان دهنده زمینه فعالیت کارفرما در کارگاه و چهار رقم آخر نشان دهنده شماره پرونده است به این معنی که فرد چندمین مراجعه کننده از این فعالیت برای اخذ کد کارگاهی می باشد.
شرایط و مدارک لازم برای گرفتن کد کارگاهی بیمه تامین اجتماعی
بعد از ثبت شرکت‌تان یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید انجام بدهید، مراجعه به سازمان تأمین اجتماعی و گرفتن کد کارگاهیست. بعد از گرفتن کد کارگاهی، افراد شاغل در شرکت‌تان را معرفی می‌کنید و لیست بیمه‌شان را رد می‌کنید
بهترین زمان برای مراجعه و گرفتن کد کارگاهی ۱۵ روز بعد از ثبت شرکت است. به نزدیک‌ترین شعبه حوالی شرکت خود مراجعه کنید، و به واحد بازرسی شعبه بروید. آدرس محل فعالیت خود را تائید کنید و بعد فرم تشکیل پرونده مطالباتی را بگیرید. فرم را پرکنید و با مدارکی که در ادامه اشاره می‌کنیم دوباره به شعبه بروید. (برای تائید اطلاعات شرکت و نوع فعالیت شرکت‌تان، نیاز دارید دوباره به شعبه بروید).
واحد بازرسی شعبه بروید. آدرس محل فعالیت خود را تائید کنید و بعد فرم تشکیل پرونده مطالباتی را بگیرید. فرم را پرکنید و با مدارکی که در ادامه اشاره می‌کنیم دوباره به شعبه بروید. (برای تائید اطلاعات شرکت و نوع فعالیت شرکت‌تان، نیاز دارید دوباره به شعبه بروید).
مدارک لازم برای گرفتن کد کارگاه (اشخاص حقوقی)
نامه اعلام تأسیس شرکت
اصل و تصویر روزنامه رسمی متضمن آگهی تاسیس شرکت و هرگونه آگهی تغییرات
اصل و تصویر اظهارنامه ثبت شرکت‌ها و یا موافقت اصولی
اصل و تصویر تمام صفحات اساس‌نامه
اصل و تصویر سند مالکیت یا اجاره‌نامه محل شرکت
تصویر قبض تلفن
مدارک لازم برای گرفتن کد کارگاه (اشخاص حقیقی)
اصل و تصویر پروانه کسب، تولید، بهره‌برداری، اجازه کار و یا عوارض نوسازی و مشاغل سال گذشته شهرداری
اصل و تصویر سند مالکیت، حقوق صنفی، سرقفلی، اجاره‌نامه
اصل و تصویر مدارک شراکت و بهره‌برداری در صورت وجود شریک
اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی کارفرما
اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی مالک
قبوض آب، برق، تلفن، در صورتی که کارگاه فاقد جواز کسب است.
بعد انجام مراحل بالا و پس از شناسایی کارگاه و تعداد کارگران شاغل در شرکت، پرونده کارگاه شما تشکیل می‌شود و شماره کارگاه به شما اختصاص می‌یابد.
ارسال لیست کارکنان هر چه زودتر
شما به‌عنوان کارفرما باید هرماه، لیست کارگران مشمول قانون تأمین اجتماعی را بدون در نظر گرفتن  نوع قراردادشان و ترتیب استخدام‌شان و… حداکثر تا آخرین روز ماه بعد به سازمان تأمین اجتماعی بفرستید.
دریافت شماره بیمه کارکنان
نکته‌ای که باید حتماً توجه کنید این است که زمانی که اولین لیست بیمه را می‌خواهید تحویل بدهید، باید اصل و تصویر شناسنامه تمام کارکنان شرکت خود را به واحد نام‌نویسی شعبه خود ارائه دهید تا شماره بیمه کارکنان را دریافت کنید تا کارکنان‌تان بتوانند از خدمات و مزایای بیمه استفاده کنند.
چقدر طول می‌کشد که کد کارگاه بگیریم؟
بعد از ارائه مدارک و تکمیل مراحل بالا از کارگاه شما بازرسی  به عمل می‌آید و درنهایت حداکثر تا ۳۰ روز، کد کارگاه به آدرس شرکت‌تان ارسال می‌شود.

حساب جاری شرکاء حسابی است که صرفا جهت دریافت ها و پرداخت های نقدی شرکاء و سهامداران با شرکت استفاده می گردد.
2️⃣ موارد استفاده از حساب جاری شرکاء
حساب جاری شرکاء یک حساب با ماهیت بستانکار و بدهکار می باشد. بدین معنی که یکبار زیر مجموعه حساب کل سایر حسابهای دریافتنی و یکبار زیر مجموعه حساب کل سایر حسابهای پرداختنی تعریف می گردد.در واقع در بستانکار بودن این حساب نشان دهنده بدهکاری شرکت به سهامداران است و بدهکار بودن این حساب نشان دهنده بدهکاری سهامداران به شرکت است.
این حساب یک حساب کمکی برای حسابداران بشمار می رود که تبادل مالی میان شرکت وشرکاء را نشان می دهد.
چند نمونه از اسناد حسابداری:
هنگام دریافت پول از سهامدار (مثال: واریزی توسط آقای مرادی به حساب بانک ملی شرکت)
   بانک ریالی / بانک ملی ۰۰۰/۰۰۰

              جاری شرکاء / آقای مرادی ۰۰۰/۰۰۰
هنگام پرداخت پول به سهامدار (مثال: پرداخت به آقای مرادی از حساب بانک ملی شرکت)
  جاری شرکاء / آقای مرادی ۰۰۰/۰۰۰

                  بانک ریالی / بانک ملی ۰۰۰/۰۰۰
3️⃣ ثبت های غیر مجاز با حساب جاری شرکاء
از حساب جاری شرکاء نباید در راستای فعالیتهایی مانند وصول مطالبات، پرداخت بدهی ها وهمچنین انجام هزینه ها استفاده کرد به عبارت دیگر ثبت های ذیل از طریق جاری شرکاء غیر مجاز می باشد.

هزینه ها ۰۰۰/۰۰۰

       جاری شرکاء ۰۰۰/۰۰۰

خرید ۰۰۰/۰۰۰

         جاری شرکاء ۰۰۰/۰۰۰

جاری شرکاء  ۰۰۰/۰۰۰

          حسابهای دریافتی ۰۰۰/۰۰۰

  حساب پرداختی ۰۰۰/۰۰۰

               جاری شرکاء ۰۰۰/۰۰۰

 

همانطور که همه ما می‌دانیم فاکتور یک سند مالی است که توسط فروشنده به خریدار ارائه می‌شود و زمانی که شما کالا یا هر چیزی را خریداری می‌کنید می‌توانید از فروشنده بخواهید به شما فاکتور بدهد آن هم از نوع رسمی! و این فاکتور شامل جزئیات فروش کالا درج شده در آن است.
در فاکتور چه مواردی ذکر می‌شود؟
این برگه که به آن سند نیز گفته می‌شود شامل اطلاعاتی نظیر موارد زیر است:

نام و آدرس فروشنده
نام و آدرس خریدار
تاریخ و شماره فاکتور
شرح کامل کالاها یا خدمات
قیمت هر کالا به همراه مبلغ کل
مالیات و عوارض
مجموع فاکتور
شرایط پرداخت
از کجا متوجه شویم یک فاکتور رسمی معتبر است؟
از بررسی کردن موارد زیر می‌توانیم متوجه شویم که فاکتور معتبر و مورد تایید است:

وجود مهر و امضاء در فاکتور رسمی
باید دقت شود که موارد نوشته شده در فاکتور رسمی امضای طرفین را دارد یا خیر؛ در ضمن باید بدون خط خوردگی هم باشد.

اطلاعات فروشنده و خریدار
در فاکتور باید آدرس کامل و نام شرکت با کدملی، کد اقتصادی، کد پستی و شماره تلفن و شماره ثبت به صورت دقیق لحاظ شود.

وجود شماره سریال در فاکتورهای رسمی
می شود گفت مهم ترین ویژگی فاکتور رسمی مورد تایید که از دیگر فاکتورها متمایز می کند نوع چاپ شماره سریال است.

مالیات، عوارض و تخفیفات
کالاهایی که در فاکتور ثبت می شوند باید با نام و تعداد و قیمت هر واحد مشخص شود و بعد اگر تخفیفی دارند باید کم شود و در آخر مالیات و ارزش افزوده محاسبه گردد.

این شرکت هم بابت سال ۱۴۰۲ و هم سال ۱۴۰۳ باید دفاتر پلمپ میکردن و اظهارنامه ارزش افزوده رو هم صفر رد میکردن و این شرکت موظف است بابت سال ۱۴۰۲ اظهارنامه عملکرد نیز ارسال کند

شخص حقیقی که مشمول ارائه دفاتر و مدارک به اداره دارایی باشند ملزم به ثبت رویداد ها در نرم افزار و دفاتر هستند
در غیر اینصورت می‌توانند با داشتن پرینت بانکی و ارائه به اداره دارایی برداشت و واریز های شرکا رو ثابت کنند

وقتی که پرونده مشارکتی در سامانه اداره دارایی ثبت شده باشه و از طرف شرکا چک پرداخت شده باشه و مبنای آن چک مشخص بشه که بابت خرید و هزینه های همان واحد صنفی باشه مورد قبول اداره دارایی می‌باشد ولی توی پرونده انفرادی اگر چک را شرکا پرداخت کرده باشند مورد قبول اداره دارایی نیست مگر اینکه ثابت شود از طریق قرض بوده و ثابت کردن آن یک مقدار مشکل است .

فروشگاه های مواد غذایی اگر اینتاکد مالیاتی شان به صورت عمده فروشی ثبت بشه فرد موظف به ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده هست و پرداخت مبلغ فاکتور ها از طریق چک در صورتی که از جاری شرکا پرداخت بشه و پرونده مشارکتی باشه مورد قبول اداره دارایی می‌باشد .

سایر دارایی ها به دارایی های بلند مدتی که نمیتوان آن را در دسته سرمایه گذاری های بلند مدت ، اموال، ماشین آلات ، تجهیزات و دارایی های ثابت نامشهود طبقه بندی کرد در این دسته قرار دارد
از جمله این دارایی ها می توان به وجوه مسدود شده بانکی، اسناد دریافتنی بلند مدت، زمین خریداری شده برای توسعه آتی، ودایع، دارایی های ثابت مشهود کنار گذاشته شده برای فروش (چون در عملیات واحد تجاری از آنها استفاده نمیشود)، حصه مدت وام کارکنان، پیش پرداخت بلند مدت هزینه ها و … اشاره نمود.

زمانی که مبلغ خرید های ارزش افزوده دار یک دوره مالی از فروش های ارزش افزوده دار آن دوره مالی بیشتر باشد مالیات بر ارزش افزوده آن شخص بستانکار میشود و اداره دارایی موظف است یا این مبلغ را استرداد دهد یا آن مبلغ را به دوره بعد منتقل کند که البته اگه به دوره بعد منتقل شود بهتر است ولی در صورتیکه شرکت فعالیت نداشته باشد و این مبلغ را استرداد کند میتواند با نوشتن نامه ای برای اداره دارایی تقاضای استرداد مبلغ اضافی پرداختی رو کند

حساب برگشت از فروش و تخفیفات
مبلغ برگشت از فروش و تخفیفات نابابی فروش در سیستمهای ثبت ادواری و دائمی در بدهکار حسابی به نام “برگشت از فروش و تخفیفات” ثبت میشوند.
نکته: برگشت از فروش و تخفیفات از اقلام کاهنده فروش محسوب و از فروش ناخالص کسر می‌شود تا فروش خالص محاسبه گردد

شکل نوشتاری دفتر روزنامه ممکن است به صورت روزانه و ماهانه ثبت شود که برای ثبت روزانه سند به سند به صورت جداگانه ثبت میشه و برای ثبت ماهانه به صورت ماهانه به تاریخ پایان ماه ثبت میشه
در مواقعی که بعضی از مدارک در یک تاریخ (روز) باشند ممکن است تمامی آن فاکتور ها جمع و ثبت سیستم (نرم افزار) گردد. و فاکتور ها رو ضمیمه روکش سند کرد.

باید گفت که؛ برای این که بتوان افزایش سرمایه شرکت را در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رساند؛ باید مراحلی طی شود که یکی از این مراحل این است که حسابداری که در شرکت مشغول به کار می باشد، شرایط موجود را بررسی کند.
در صورتی که مشکل و ایرادی در مورد افزایش سرمایه وجود نداشته باشد، افزایش سرمایه توسط حسابدار تایید و ثبت می شود که به آن ثبت حسابداری افزایش سرمایه شرکت گفته می شود. البته حسابرس ممکن است تمام افزایش سرمایه یا این که فقط بخشی از آن را تایید نماید. امروزه، ثبت حسابداری نقش مهمی در مدیریت مالی و فرآیند تصمیم گیری دارند؛ زیرا رویداد های مالی را ثبت کرده و اگر این گزارش‌ ها و ثبت‌ ها به درستی انجام نشوند، ممکن است در آینده ایجاد مشکل کنند؛ زیرا این اسناد اطلاعاتی جامع از تمام تراکنش های مالی، از جمله فروش، خرید، هزینه‌ ها و سرمایه گذاری ‌ها ارائه می دهند.
نکته دیگر این است که افزایش سرمایه به شکل نقدی و غیر نقدی امکان پذیر است و اگر افزایش سرمایه به صورت نقدی باشد، مبلغ افزایش سرمایه به حساب بانک واریز می شود. در این فرض ثبت حسابداری افزایش سرمایه شرکت بدین شکل است که مبلغ سرمایه بانک، بدهکار و حساب سهام، بستانکار می باشد
ثبت حسابداری افزایش سرمایه از محل جاری شرکا
یک مسئله مهمی که در حسابداری وجود دارد این است که بین سرمایه و حساب جاری شرکا تفاوت هایی وجود دارد و لازم است که در ابتدا تفاوت این دو بیان شود. سرمایه حق قانونی و مالی صاحبان موسسه از دارایی شرکت می باشد که با کسر کردن دارایی ها از بدهی ها این مبلغ به دست می آید.
اما حساب جاری شرکا، به حسابی گفته می شود که تنها برای دریافت ها و پرداخت های شرکای شرکت و سهامداران مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد این حساب این گونه می باشد که تبادل های مالی بین انواع شرکت ها و شرکا را برای حسابدار روشن می سازد که در سر فصل حسابداری، سمت راست ترازنامه و در قسمت بدهی های جاری می باشد.
سرمایه، حسابی است که ماهیت آن بستانکار می باشد، اما حساب جاری شرکا می تواند هم بستانکار و هم بدهکار باشد. در واقع از آن‌ جا که حساب جاری شرکا، یک بار به عنوان زیرمجموعه حساب کل سایر حساب‌ های دریافتنی و یک بار هم به عنوان زیرمجموعه حساب کل سایر حساب‌ های پرداختنی تعریف می‌ گردد، بنابراین یک حساب با ماهیت دوگانه محسوب می‌گردد. همچنین برای افزایش یا کاهش سرمایه لازم است که تمبر مالیاتی ابطال شود، ولی برای حساب جاری شرکا این موردی نیازی نیست.
علاوه بر این؛ در خصوص ثبت حسابداری افزایش سرمایه از محل جاری شرکا در نرم افزار باید گفت که در صورتی که مبالغ پرداختی مربوط به تامین یا افزایش سرمایه شرکا باشد، ابتدا باید در زیر مجموعه حساب کل سرمایه، حساب معینی تحت عنوان حساب جاری شرکا ایجاد شود، سپس اشخاص سرمایه گذار را در قسمت تفضیلی جاری شرکا تعریف کرد. در مرحله بعد باید وارد بخش اسناد حسابداری شده و با استفاده از سند حسابداری ثبت موارد زیر را انجام داد:
صندوق/بانک/اسناد دریافتنی: بدهکار
سرمایه/جاری شرکا/حساب شریک مورد نظر: بستانکار
همچنین در شرکت های با مسئولیت محدود؛ ثبت یا افزایش سرمایه را می توان به صورت نقدی انجام داد و در هنگام صدور سند افزایش سرمایه بهتر است در ابتدا؛ از حساب جاری شرکا استفاده نشود. بدین صورت که در ابتدا برای ثبت افزایش سرمایه حساب صندوق را بدهکار نماید و سپس مانده صندوق را به حساب جاری شرکا انتقال دهد. پس در این فرض باید این گونه گفت که در ثبت حسابداری افزایش سرمایه، صندوق بدهکار و سرمایه بستانکار می باشد و در ثبت حسابداری انتقال مانده صندوق به حساب شرکا، جاری شرکا بدهکار و صندوق بستانکار می باشد.
نحوه ثبت حسابداری افزایش سرمایه از طریق مطالبات حال شده به شرح زیر می باشد:
جاری شرکا: بدهکار
سرمایه: بستانکار

عوامل اصلی بهای تمام شده به طور کلی 3 دسته زیر می باشند.
1️⃣ مواد اولیه
2️⃣دستمزد
3️⃣ سربار ( سایر هزینه های تولید)

اعلامیه بستانکار بانکی:
اعلامیه که از طرف بانک صادر و به مشتری ارسال می شود و نشان از واریز وجه به حساب بانکی مشتری بانک می باشد اعلامیه بستانکار بانکی نام دارد.با صدور این اعلامیه بانک مشتری را به عنوان بستانکار خود شناسایی می کند. از طرفی مشتری بانک بر اساس این اعلامیه موجودی حساب بانک را در دفاتر خود افزایش می دهد یعنی در واقع در قسمت بدهکار حساب بانک ثبت لازم را انجام می دهد.
اعلامیه بدهکار بانکی:
زمانی که از حساب موجودی بانک مشتری در بانک وجهی براشت می شود و موجودی حساب مشتری در بانک کاهش می یابد. بانک اعلامیه بدهکار برای مشتری ارسال می کند و مشتری بر اساس اعلامیه بدهکار بانکی حساب موجودی بانک را در دفاتر خود کاهش می دهد یعنی درواقع حساب مذکور را بستانکار می کند.

ابتدای کار باید این فرد حساب بانکی خودش رو از حساب بانکی شرکت جدا کنه چون اعداد واریزی رو مبنای درآمد شون حساب میشه و حساب تجاری میشه
مبلغی که هر چند ماه به حساب پیمانکاران واریز میشه مبنای درآمد هست و ثبتی که بابت آن زده میشه :
بانک×××بدهکار
درآمد ×××بستانکار
زده میشه
البته در صورتی که از پیمانکاران بابت این موضوع مالیات ارزش افزوده ، سپرده حسن انجام کار ، بیمه گرفته نشود در این صورت ثبت آن متفاوت است.

برای ثبت سند حسابداری باید ماهیت حساب ها رو (اصول حسابداری) رو یاد داشته باشید و اینکه تشخیص دهید که سر فصل حساب ها چی هستش
مثلاً
ثبت خرید:
موجودی مواد و کالا/عنوان کالا×××بدهکار
مالیات بر ارزش افزوده ××× بدهکار
بانک/حسابهای پرداختنی ×××بستانکار

ثبت فروش:
بانک/حسابهای پرداختنی ×××بدهکار
مالیات بر ارزش افزوده ××× بستانکار
فروش کالا/درآمد×××بستانکار

مبنای محاسبه سود و زیان:
درآمدیافروش_هزینه ها٫خرید=سود و زیان
اگر فروش از هزینه و خرید بیشتر بود سود شناسایی میشه و اگر فروش از هزینه و خرید کمتر بود زیان شناسایی میگردد.

هزینه سوپری جز آبدار خانه و پذیرایی میشه و میشه به این عنوان ثبت کرد یا جز هزینه های سربار ثبتش کرد
هزینه سربار (کل) ××بدهکار
حسابهای پرداختنی٫موجودی نقد×× بستانکار

سهام چیست؟
اگر سرمایه شرکت‌های سهامی را به قسمت‌های برابر و مساوی تقسیم کنیم هر قسمت برابر با یک سهم می‌شود. این سهم، نشان دهنده میزان مشارکت، تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی است. دارنده سهم نمی‌تواند به نسبت سهم خود ادعایی برای مالکیت بخشی از دارایی‌های شرکت داشته باشد.
انواع سهام:
سهام عادی و سهام ممتاز

سرمایه چیست؟
سرمایه به کلیه دارایی‌های نقدی و غیر نقدی کسب و کارها گفته می‌شود که دارای ارزش مالی و پولی هستند. بر این اساس موارد زیادی از جمله پول نقد، املاک و سهام، کارخانه، ماشین آلات و تمام چیزهایی که به نحوی دارای ارزش هستند، به عنوان سرمایه محسوب می‌شوند.

از جمله حقوق سهامدار شرکت سهامی حق دریافت سود می باشد.
سود خالص که برابر ماده 237 لایحه قانون تجارت عبارت است از درآمد های شرکت در یک سال مالی پس از کسر کلیه هزینه ها و استهلاکات و ذخیره ها، لزوما قابل تقسیم نیست.
سود قابل تقسیم مطابق ماده 239 لایحه قانون تجارت عبارت است از سود خالص سال مالی شرکت منهای زیان‌های سال ‌های مالی قبل و اندوخته قانونی مذکور در ماده۲۳۸ و سایر اندوخته‌های اختیاری به علاوه سود قابل تقسیم سال‌های قبل که تقسیم نشده است.
البته در مبلغ بدست امده در انتها باید مالیات را از آن کسر کرد و در انتها بعد از کسر مواردی که در قانون ذکر شده یعنی کسر زیان انباشته سالهای قبل، کسر اندوخته قانونی و اندوخته اختیاری، باقی مانده حساب ها به منزله سود قابل تقسیم خواهد بود.
تقسیم سود سالانه از جمله وظایف مجمع عمومی خواهد بود. مطابق ماده 240 لایحه قانون تجارت، مجمع عمومی پس از تصویب حساب‌های سال مالی و احراز این که سود قابل تقسیم وجود دارد مبلغی از آن را که باید بین صاحبان‌سهام تقسیم شود تعیین خواهد نمود.
علاوه بر این مجمع عمومی می‌تواند تصمیم بگیرد که مبالغی از اندوخته‌هایی که شرکت در اختیار دارد بین‌صاحبان سهام تقسیم شود در این صورت در تصمیم مجمع عمومی باید صریحاً قید شود که مبالغ مورد نظر از کدام یک از اندوخته‌ها باید برداشت و‌تقسیم گردد.
هر سودی که بدون رعایت مقررات این قانون تقسیم شود منافع موهوم تلقی خواهد شد. نحوه پرداخت سود قابل تقسیم توسط مجمع‌عمومی تعیین می‌شود و اگر مجمع عمومی در خصوص نحوه پرداخت تصمیمی نگرفته باشد هیات مدیره نحوه پرداخت را تعیین خواهد نمود ولی در‌هر حال پرداخت سود به صاحبان سهام باید ظرف هشت ماه پس از تصمیم مجمع عمومی راجع به تقسیم سود انجام پذیرد.
بنابراین هیئت مدیره شرکت مکلف است در دعوت مجمع عمومی سالیانه شرکت و به هنگام ارائه گزارش ها، صورت های مالی و ترازنامه شرکت، وضعیت سود قابل تقسیم را نیز مشخص و به مجمع عمومی سالیانه ارائه نماید.
اگر مجمع عمومی عادی احراز کند که سود قابل تقسیمی وجود دارد، میزان سود و مبلغی از آن که باید بین سهامداران تقسیم شود را تعیین خواهد نمود.
هیات مدیره مکلف است ظرف ۸ ماه پس از تصمیم مجمع عمومی عادی سالانه مبنی بر تقسیم سود اقدام به واریز سود معینه به حساب هر یک از سهامداران نماید. همچنین مجمع عمومی صاحبان سهام می تواند در مورد نحوه پرداخت سود قابل تقسیم روش یا ترتیباتی را تصویب نماید و هیأت مدیره نمی تواند خارج از ترتیبات و روش مصوب مجمع عمومی عادی شرکت اقدام کند. با این وجود، اگر مجمع عمومی عادی درباره نحوه پرداخت سود قابل تقسیم، روش و ترتیبی را تعیین ننموده باشد، هیئت مدیره می تواند روش و ترتیبی را بنا به تشخیص خود در نظر بگیرد.
نکته ی قابل توجه این است که تا زمانی که سود قابل تقسیم از طریق مجمع عمومی عادی سالانه به تصویب نرسیده و تعیین نشده باشد، هیئت مدیره شرکت با تکلیف قانونی برای پرداخت سود نخواهد داشت.
در صورتی که ظرف ۸ ماه پس از تصمیم مجمع عمومی صاحبان سهام مبنی بر تقسیم سود، این عمل صورت نگیرد، دعوی الزام به پرداخت سود قابل تقسیم به طرفیت شخصیت حقوقی شرکت سهامی اقامه می گردد.
هیئت مدیره هر شرکت مکلف است هر سال ۵ درصد از سود خالص ان شرکت را تحت این اندوخته ذخیره کند.
زمانیکه این اندوخته به ۱۰ درصد کل سرمایه برسد، ذخیره ی اندوخته اختیاری خواهد بود. براساس ماده 140 اصلاحیه قانون تجارت ، یک بیستم سود خالص هر سال باید تحت عنوان اندوخته قانونی ذخیره گردد

بر اساس دو نوع تعیین می‌شود یکی نوع فعالیت و دومی حجم فعالیت
1) بر اساس نوع فعالیت
الف” شعب و دفاتر نمایندگی خارجی
ب” شرکت‌های سرمایه گذاری هلدینگ
ج” موسسه و نهادهای عمومی غیر دولتی
‌ 2) بر اساس حجم فعالیت
الف” جمع کل درآمد و فروش آن ها بیش 200 میلیارد ریال باشد
ب” شرکت های پیمانکاری دریافتی آن‌ها بابت پیمان ها بیش از 200 میلیارد ریال
یا ” جمع دارایی های آن‌ها در سمت بدهکار ستون ترازنامه بیش از 350 میلیارد ریال باشد
▪️ مهلت ارسال و حسابرسی تا پایان مهرماه می باشد… در صورت عدم حسابرسی جریمه ای مشمول 20 درصد مالیات متعلقه خواهد بود

اولین سند سند افتتاحیه است
که شامل دارایی، بدهی ، هزینه ها و سرمایه شرکت میشه