تعریف کدینگ حسابداری؟
معمولا حسابداران برای ثبت رویداد های مالی تراکنش ها را دسته بندی میکنند این دسته بندی عموما یک دسته بندی درختی است که شامل لایه ها و کد های سرشاخه و زیر شاخه میباشد .به این مجموعه کدینگ حسابداری گویند که این موضوع بسته به نوع شرکت و حجم تراکنش حسابها توسط حسابدار تنطیم میگردد.
منظور از لایه ها سطح هایی است که حسابدار بر طبق آن تراکنش های مالی را دسته بندی میکند که شامل:
- کل
- معین
- تفضیلی
کدینگ حسابداری برای ثبت اسناد حسابداری و گزارشات نظیر تراز و دفتر به کار میرود.
نحوه کد دهی در سیستم کدینگ حسابداری!
کد دهی در سیستم کدینگ حسابداری به نحوی است که الویت کد ها و در واقع کد های کوچکتر به حساب های مهمتر که به پول نزدیک هستند داده میشود و بعد به حساب های سود و زیان و در مرحله اخر حساب های با اهمیت کمتر کد گذاری میشوند .
گروه حساب!
به گروه حساب عموما یک کد یک رقمی اختصاص داده می شود.گروه های حساب معمولا همه جا یکسان هستند و تفاوتهای جزئی در تعریف دارند. گروه حسابها از دارایی ها شروع می شود به حسابهای انتظامی ختم می شود. اگر ترتیب نقد شوندگی را در نظر بگیریم کدینگ با چنین تزتیبی خواهیم داشت: دارایی ها، بدهی ها، حقوق صاحبان سهام، درآمد ها، هزینه ها و حسابهای انتظامی.این گروهها ممکن است بر اساس نیاز مشتری به داراییهای جاری، داراییهای ثابت، بدهی ها، بدهی های بلند مدت و … تقسیم شود.
مهمترین قسمت کدینگ به چه حسابی تعلق میگیرد؟
مهمترین قسمت کدینگ حسابداری به حساب های کل تعلق میگیرد . حساب کل در سیستم کدینگ حسابداری باید به شکلی تعریف شود که بتوان کلیه اطلاعاتی که بعدا لازم است به اداره دارایی و مالیات داده شود بتوان از ان استخراج نمود و کاملا دقیق و با جزییات لازم باشد .
حسابهای معین هم از اهمیت بالایی برخوردار بوده و از داخل انها دارایی ها و هزینه های سازمان بیرون می آید این حساب به لحاظ اینکه هزینه ها و درامد ها را نشان می دهد برای مدیرانی که در امر تصمیم گیری مالی هستند بسیار اهمیت دارد .
حساب های تفصیلی خرده حساب ها هستندحساب های تفصیلی حساب های ریز هر شرکت بوده که ممکن است از یک سازمان به سازمان دیگر متفاوت باشد . کد گذاری حساب های تفصیلی در سیستم کدینگ حسابداری این امکان را فراهم می کند که حسابداران در هر سطحی که لازم باشد گزارش مالی تهیه نموده و به مدیران ذیربط ارائه نمایند .
چرا استفاده از سیستم کدینگ در حسابداری اهمیت دارد ؟
1. این سیستم باعث استاندارد شدن عملیات های مالی و قرار گیری همه انها در یک فرمت خاص میشود .
2. ثبت رویدادهای مالی با سرعت بیشتری انجام شده و اطلاعات با دقت بیشتری پردازش میشوند و خطای انسانی به حداقل میرسد.
3. تهیه انواع گزارشات مالی با جزییات کامل امکان پذیر می گردد .
4. تحلیل های مالی به جهت سرمایه گذاری و برآورد دارایی ها بهتر انجام شده و قدرت تصمیم گیری در این خصوص را افزایش می دهد .
نتیجه گیری:
طراحی سیستم کدینگ حسابداری در رویه های مالی بسیار مهم و یک امر تخصصی بوده و اگر با دقت و به درستی انجام دهد بسیاری از مشکلات مالی و حسابداری را رفع و اشتباهات انسانی را کاهش می دهد . شرکت ها و سازمان ها می توانند برای طراحی کدینگ حسابداری از موسسات خدمات مالی و حسابداری در این خصوص کمک بگیرند .