انواع مرخصی در حسابداری

انواع مرخصی !

مرخصی استحقاقی

به موجب ماده ۶4قانون کار؛ مرخصي استحقاقي سالانه کارگران با استفاده از مزد و احتساب چهار روز جمعه، جمعاً یک ماه است ( 2۶روزکاری در سال.)

سایر روزهاي تعطیل جزء ایام مرخصي محسوب نخواهد شد. براي کار کمتر از یکسال، مرخصي مزبور به نسبت مدت کار انجام یافته محاسبه ميشود.

در صورتی که مستخدم از تمام یا قسمتی از این مرخصی استفاده ننماید، حقوق و فوق العاده های مربوط در خاتمه سال تقویمی به وی پرداخت خواهد شد.

به موجب ماده ۶۶قانون کار؛ کارگر نميتواند بیش از 9روز از مرخصي سالانه خود را ذخیره کند.

به موجب ماده ۷1قانون کار؛ مطالبات مربوط به مدت مرخصي استحقاقي کارگر به وي و در صورت فوت، به ورثه او پرداخت ميشود.

2به موجب ماده ۷0قانون کار؛ مرخصي کمتر از یک روز کاری جزء مرخصي استحقاقي منظور ميشود که اصطلاحاً به آن مرخصی ساعتی گفته میشود.

به موجب ماده ۷3قانون کار؛ کلیه کارگران در موارد ذیل حق برخورداري از سه روز مرخصي با استفاده از مزد را دارند که از میزان مرخصی استحقاقی سالیانه کسر نخواهد شد:

الف) ازدواج دائم

ب) فوت همسر، پدر، مادر و فرزندان

به موجب تبصره 1ماده 3قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و حمایت از مادران در دوران شیردهی؛ مادران شیرده پس از شروع به کار مجدد در صورت ادامه شیردهی میتوانند حداکثر تا بیست و چهارماهگی کودک، روزانه یک ساعت از مرخصی (بدون کسر از مرخصی استحقاقی) استفاده کنند.

 

مرخصی استعلاجی

هرگاه فرد شاغل بیمار شود و آن بیماری مانع از انجام خدمت او باشد، میتواند از مرخصی استعلاجی استفاده نماید لیكن نحوه و مدت و حقوق و مزایای کارکنان برحسب زمان استفاده از این مرخصی متفاوت است که در هر مورد توضیحات لازم به شرح زیر ارائه میگردد:

الف) تا سقف سه روز؛ مرخصی استعلاجی با تأیید پزشک معتمد، قابل قبول بوده و حقوق و مزایای فرد توسط کارفرما پرداخت خواهد شد.

ب) بیش از سه روز؛ مرخصی استعلاجی با تأیید پزشک معتمد سازمان تأمین اجتماعی، قابل قبول بوده و حقوق و مزایای فرد پس از پایان دورة استعلاجی توسط سازمان تأمین اجتماعی پرداخت خواهد شد

به موجب ماده ۷4قانون کار؛ مدت مرخصي استعلاجي با تأیید سازمان تأمین اجتماعي، جزء سوابق کار و بازنشستگي کارگران محسوب خواهد شد.

به موجب تبصره 1ماده 3قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و حمایت از مادران در دوران شیردهی؛ مدت مرخصي استعلاجی زایمان کارگران زن، شش ماه است.

لازم به ذکر است به پیوست قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده که در تاریخ 1392/03/20 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ مدت مرخصی زایمان زنان شاغل در بخشهای دولتی و غیر دولتی، 9ماه تمام میباشد. همچنین همسران آنها نیز از 3روز مرخصی اجباری تشویقی برخوردار میشوند (این مرخصی صرفاً به پدرانی تعلق میگیرد که همسران آنان شاغل باشند.) این مدت علاوه بر مرخصیهای استحقاقی پیشبینی شده در قانون کار میباشد. کارفرما مكلف است مزد و مزایای مدت مرخصی ذکر شده ( 3ماه اضافه مرخصی زایمان زنان و 3روز تشویقی همسران) را به کارگر پرداخت نماید.

زنی که سرپرستی افراد تحت حمایت «قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست» را بر عهده میگیرد، از مزایای حق اولاد و مرخصی دورة مراقبت برای کودکان زیر سه سال بهره مند میشوند و این دسته از مادران میتوانند از 84روز یا 12هفته کمک بارداری مقرر در ماده ۶۷قانون تأمین اجتماعی برخوردار شوند.

 

مرخصی بدون حقوق

استفاده پرسنل از مرخصي بدون حقوق فقط در موارد زیر ممكن خواهد بود:

  • استحقاق مرخصي نداشته باشد و احتیاجش به استفاده از مرخصي مسلم شود.
  • قصد ادامه تحصیل داشته باشد و مدارک لازم را ارائه نماید.
  • ناگزیر باشد به اتفاق همسرش به خارج از محلخدمت خود مسافرت کند.
  • پس از استفاده از چهار ماه مرخصي استعلاجي سالانه به سبب ادامه همان بیماري یا ابتلاي به بیماري دیگر، قادر به خدمت نباشد و بیماري او صعب العلاج تشخیص داده نشود.

 

به موجب ماده ۷2قانون کار؛ نحوه استفاده از مرخصي بدون حقوق کارگران و مدت آن و شرایط برگشت آنها به کار پس از استفاده از مرخصي با توافق کتبي کارگر یا نماینده قانوني او و کارفرما تعیین خواهد شد.

 


 

دانلود مقاله انواع مرخصی  نسخه PDF

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا : 0

به این مطلب آموزشی رای خود را بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

ورود به سایت
سلام 👋 شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید.

ورود شما به معنای پذیرش قوانین سایت حسابدارشید می باشد.

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد

تماس با ما | ۹ الی ۱۴