برای اطمینان حاصل کردن از اجرای قانون جدید سامانه مودیان، سازمان امور مالیاتی کشور تصمیم گرفته است تا جرایمی را برای افرادی که از انجام تکالیف مربوط به قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان خودداری میکنند، تعیین کند. بسته به نوع تخلف، متخلفین مشمول جریمه خواهند شد. در این مقاله قصد داریم با توجه به نوع تخلف، جرایم مالیاتی سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی را بررسی کنیم. اگر صاحب کسبوکار یا حسابدار یک مجموعه اقتصادی هستید، پیشنهاد میکنیم ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
جریمه عدم ثبت نام در سامانه
افرادی که توجهی به فراخوان سامانه مودیان نمیکنند و در این سامانه ثبت نام نمیکنند، مشمول جریمه خواهند شد. جریمه خودداری از ثبت نام در مودیان، پایانههای فروشگاهی، حافظه مالیاتی، شناسه یکتای مالیاتی و واگذاری حافظه مالیاتی به دیگران، شامل پرداخت ۱۰ درصد از مجموع مبلغ فروش یا ۲ میلیون تومان وجه (هر کدام بیشتر باشد) به سازمان امور مالیاتی است.
با توجه به تورم، ۱۰ درصد مبلغ فروش به عنوان جریمه بیشتر در جریان است. همچنین مبلغ ۲ میلیون تومان بیشتر به منظور رعایت اصول نوشتار قانون ذکر شده و اجرا نمیشود. همچنین علاوه بر جریمه ۱۰ درصدی نسبت به مبلغ فروش، محرومیت از مشوقهای قانونی مانند نرخ صفر مالیاتی برای واحدهای دارای مجوز مربوطه و عدم بهرهمندی از مالیات بر درآمد مشاغل مشمول ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم نیز لحاظ شده است.
جریمه عدم اعلام شماره حسابهای بانکی تجاری
بر اساس بند پ ماده ۲۲ قانون سامانه مودیان، شرکت با ارائه نکردن شماره حسابهای تجاری، با توجه به عملکرد و فروش انجام شده از طریق آن حساب بانکی شامل 10 جریمه خواهد شد. همچنین، افراد متخلف از معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای مطابق قوانین مالیاتهای مستقیم، در همان سال مالی محروم خواهند شد.
جریمه عدم ارائه صورتحساب چاپی به خریدار
در صورتی که فروشنده یا صاحب واحد اقتصادی از تهیه صورتحساب چاپی برای خریدار خود خودداری نماید یا تلاشی برای حذف یا از بین بردن صورتحساب نماید، به او جریمه ای به اندازه ۲ درصد از مبلغ صورتحساب یا ۲ میلیون تومان واگذار خواهد شد. (مبلغی که بیشتر باشد، به او تعلق خواهد گرفت). قبل از بررسی یا ارائه صورتحسابهای خود، میتوانید سوابق مالی و پرونده مالیاتی خود را در سامانه my.tax.gov.ir بررسی کنید.
جریمه عدم ارسال صورتحساب به صورت الکترونیکی به سامانه مودیان
واحدهای اقتصادی که پس از قیمتگذاری کالا، صورتحساب الکترونیکی را صادر نکنند، به مقدار ۱۰ درصد از مبلغ کل فروش انجامشده یا ۲ میلیون تومان وجه (هرکدام مبلغ بیشتری داشته باشد) جریمه خواهند شد.
جریمه عدم اعلام تعطیلی یا گزارشات فروش واحد اقتصادی
در صورت تعطیلی موقت یا دائم یک واحد تجاری یا انحلال آن واحد، براساس بند ث ماده ۲۲ قانون سامانه مودیان، در صورتی که مودی این اطلاعات را در سامانه مودیان گزارش نکند، میبایست ۱ درصد جریمه بر مبلغ فروش گزارش نشده را پرداخت کند. همچنین، در صورتی که فرد عضو مودیان تغییر شغل یا محل فعالیت خود را اعلام نکند، براساس ماده ۱۴ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، میبایست جریمه متناسبی را پرداخت کند.
از این قانون جرایم مالیاتی سامانه مودیان در سامانه ارزش افزوده نیز استفاده میشود. سازمان امور مالیاتی برای ارسال اظهارنامه مالیاتی به مودیان، مهلتی را در نظر گرفته است. اگر مودیان مالیاتی در تاریخ مقرر اقدام به جمعآوری و ارسال اطلاعات خود ننمایند، میبایست جریمه متناسبی را پرداخت کنند. حتی اگر مودیان فعالیت مالی نداشته باشند، باید اظهارنامه ارزش افزوده خود را ارسال کنند.
ضوابط مربوط به بخشنامه بخشودگی جرایم مالیاتی سامانه مودیان
طبق ضوابط بخشنامه بخشودگی جرایم مالیاتی سامانه مودیان، در ضوابط ۱ و ۲ ماده ۲۲، در قوانین پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، موارد زیر را داریم:
تبصره ۱: جریمههای ثابت که در این قانون ذکر شده است، هر سال به اندازه نرخ تورم سالانه براساس آخرین اعلامیه بانک مرکزی توسط سازمان امور مالیاتی کشور اعلام خواهد شد.
تبصره ۲: سازمان امور مالیاتی کشور مجاز نیست بیش از ۵۰ درصد از جریمههای موضوع این ماده را طبق ماده ۱۹۱ قانون مالیاتهای مستقیم ببخشد.
زمانی که جریمههای “الف” و “ث” این ماده اجرا میگردد، جریمهای که در ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم ذکر شده، اعمال نمیشود. همچنین، اگر جریمه هایی در بند “ب” ذکر شده است اجرا شود، جریمههای مندرج در بندهای “الف” و “ت” اعمال نخواهند شد.
جمع بندی
همانطور که گفته شد سامانه مودیان قوانین و مقرراتی برای واحدهای اقتصادی تعیین کرده است. در صورت عدم رعایت این قوانین، جرایم مالیاتی خاصی برای افراد تعیین میشود. این جرایم شامل عدم اعلام اطلاعات مالی، عدم ارسال صورتحسابها به صورت الکترونیکی، تخلفات مربوط به تعطیلی واحد اقتصادی، عدم گزارش تغییرات شغل یا محل فعالیت و سایر تخلفات مشابه است.
به منظور جلوگیری از جریمه و تحریمهای مالیاتی، مودیان باید قوانین سامانه مودیان را رعایت کنند. همچنین اطلاعات مربوط به فروش، صورتحسابها و تغییرات مالی خود را نیز به صورت صحیح و به موقع اعلام کنند. استفاده از سامانههای الکترونیکی و ارسال اظهارنامهها و صورتحسابها به صورت آنلاین نیز به اجرای سریعتر و دقیقتر این اطلاعات کمک میکند.
بهتر است که کاربر مودی با مطالعه دقیق قوانین و مقررات مربوطه و استفاده از سامانههای معتبر و مورد تأیید، اطلاعات مالی خود را به صورت صحیح و به موقع ارسال کنند تا از جرایم مالیاتی جلوگیری شود و در آینده به مشکلات قانونی و مالی برخورد نکنند.
منابع