بورس نوعی بازار است که شرکتهای بورسی در آن داراییهای مختلفی معامله میکنند. شاید قوانین معافیتهای مالیاتی بازار بورس برایتان به یک علامت سؤال تبدیل شده است و میخواهید درمورد آن بیشتر بدانید. در این مقاله بازار بورس، شرکتهای بورسی و قوانین معافیتهای مالیاتی آنها را بررسی میکنیم.
بازار بورس و شرکتهای بورسی
بازار بورس به عنوان یکی از ارکان اساسی بازار سرمایه شناخته میشود، همچنین افراد زیادی از آن برای سرمایهگذاری استفاده میکنند. امنیت ریسک و شفافیت بازار یکی از دلایلی است که افراد زیادی در این بازار سرمایگذاری میکنند. شرکتها باید اطلاعات برنامههای مالی خود را سازمان بورس اعلام کنند و این موضوع سرمایهگذاری را برای افراد امنتر میکند.
در بازار بورس داراییهای مختلفی مانند داراییهای فیزیکی، غیرفیزیکی و مالی تجارت میشوند. بنابراین زمانی که از بورس صحبت میکنیم انواع مختلف آن مد نظر است.
شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران یا فرابورس ایران، شامل شرکتهایی همچون شرکت نفت، شرکت فولاد، شرکت خودروسازی، شرکت پتروشیمی و… هستند.
ازآنجاکه شرکتهای بورسی از اهمیت زیادی برخوردارند و موردتوجه بسیاری قرار دارند، یک سری قوانین برای معافیتهای مالیاتی این شرکتها در نظر گرفته شده است. نمایندگان مجلس نحوه تعیین معافیت مالیاتی شرکتهای بورسی را مشخص کردهاند.
قوانین معافیتهای مالیاتی شرکتهای بورسی
در این قسمت قوانین مربوط به معافیت مالیاتی شرکتهای بورسی به شکلی شفاف توضیح داده میشود.
برای روشنتر شدن، نکتهای که لازم است مدنظر داشته باشید، این است که در صورتی که شرکتها کالاهای خود را در بورسهای کالایی عرضه کنند، ۱۰ درصد از مالیات بردرآمد حاصل از فروش این کالاها بخشوده میشود. همچنین، شرکتهایی که سهام آنها در بورسهای داخلی یا خارجی معامله میشود، نیز میتوانند از این امتیاز مالیاتی بهرهمند شوند و ۱۰ درصد از مالیات بردرآمد آنها بخشوده میشود. در صورتی که سهام شرکتها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته شود، نیز ۵ درصد از مالیات بردرآمد آنها بخشوده میشود. این بخششها تا زمانی که شرکتها در فهرست بورسها یا بازارها حضور دارند، با تأیید سازمان مالیاتی انجام میشود.
توجه داشته باشید که برای شرکتهایی که سهام آنها در بورسها یا بازارهای خارجی قابل معامله هستند، برای استفاده از امتیازهای مالیاتی، لازم است حداقل ۲۰ درصد از سهام شناور آنها به صورت آزاد در دسترس باشد. همچنین، در تبصرهای به طور ویژه ذکر شده است که برای هر نقلوانتقال سهام و سهمالشرکه و حقتقدم سهام و سهمالشرکه، مالیات مقطوع به نسبت ۴ درصد از مبلغ وصول میشود.
شرکتهای سهامی در بورس اندوخته، برای خرید سهام، نیاز به پرداخت مالیات مقطوع 5/0 درصد دارند و هیچ مالیات دیگری از آنها دریافت نمیشود. این شرکتها موظف هستند تا پایان ماه بعد از ثبت افزایش سرمایه، مالیات خود را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند.
در قانون مالیاتهای مستقیم، در بخشهای مشخصی، مالیات صفر در نظر گرفته شدهاست. همچنین، در تبصره 3 ماده 219 قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، عبارت «تا پایان ماه بعد» بهجای عبارتهای «ظرف ده روز»، «ظرف سیروز» و «منتهی ظرف سی روز» قرار میگیرد. برای افزایش سرمایه در شرکتهای بورسی یا فرابورس، با صرف سهام و سلب حقتقدم، تا بیست درصد مبلغ افزایش سرمایه مذکور از سود سال مالی قبل آنها، مشمول مالیات صفر میشود.
نکات بیشتر درمورد قوانین معافیت از مالیات
طبق تبصره این ماده، تنها با داشتن حکم قضایی میتوان به توزیع نقدی اندوخته بهصورت صرف سهام یا کاهش سرمایه پرداخت. همچنین افرادی که آن را نقض میکنند، میتوانند به پرداخت دوبرابر مشوق مالیاتی محکوم شوند. باتوجهبه اینکه این ماده همچنین شامل اشخاص حقیقی نیز میشود، سازمان بورس و اوراق بهادار ملزم به اعلام شخص متخلف به سازمان ثبتاسناد و املاک کشور است و در صورت تصدی مسئولیت در پستهای مدیریتی، هیئتمدیره یا هیئت عامل، سازمان ثبتاسناد و املاک کشور میبایست عضویت این اشخاص در هیئتمدیره شرکتهای عمومی، دولتی و خصوصی را لغو کند. علاوه بر این، شرکتها که سهام شناور آزاد را رعایت میکنند، شامل معافیت مالیاتی خواهند شد. این مصوبه در لایحه افزایش سرمایه شرکتهای بورسی یا فرابورس ایران به تصویب رسید.
همچنین ماده ۳ اصلاحی لایحه که برای این شرکتها ذکر شده است، بر اساس گزارش سازمان بورس و اوراق بهادار و بهاندازه سهام شناور آزاد شرکتها، اعمال خواهد شد.
شرکتهای بورسی و افزایش سرمایه
جهت افزایش سهام شرکتهای بورسی یا فرابورس ایران، یک لایحه دوفوریتی تنظیم شده است. همچنین با تغییراتی که در ماده ۴ قانون مالیاتهای مستقیم ایجاد شده است، حداقل سهام شناور آزاد در شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران یا فرابورس ایران به ۲۵ درصد افزایش یافته است. در نهایت، با موافقت نمایندگان، دستورالعملهای اجرایی این قانون توسط سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان امور مالیاتی کشور تهیه و اجرا خواهد شد.
نتیجهگیری
شرکتهای بورسی یا فرابورس، شرکتهایی هستند که سهام آنها در بازار سرمایه به فروش میرسد. این شرکتها با ورود به بازار سرمایه، از منابع مالی بیشتری برخوردار میشوند. همچنین، میتوانند برای توسعه فعالیتهای خود از سرمایهگذاری بیشتری بهره ببرند.
منبع: