قبل از بررسی موارد مربوط به سامانه مودیان، باید اطلاعات مختصری را در اختیار شما قرار دهیم. در سال های گذشته فرار مالیاتی، موجب بروز مشکلات متعددی برای دولت و سازمان امور مالیاتی شده است. این مشکل به نوبه خود، یکی از مهم ترین عوامل موجود در جهت کاهش درآمدهای مالیاتی مربوط به دولت می باشد. همچنین فرار مالیاتی توانسته فشار بسیار زیادی را بر مودیان مالیاتی تحمیل کند. دولت برای مقابله با این معضل، فعالیت های بسیار زیادی انجام داده است. یکی از مهم ترین فعالیت انجام شده توسط دولت، تاسیس سامانه مودیان می باشد. این سامانه توسط دولت، مورد تصریح قانون قرار گرفته است.
با توجه به قانون مذکور، اکثر مودیان مالیاتی موظف به ثبت نام در این سامانه می باشند. این افراد باید تکالیف مربوط به سامانه نامبرده را مانند ارسال صورت حساب های الکترونیکی، انجام دهند. اگر مودیان مالیاتی تکالیف مذکور را انجام ندهند، با تبعات قانونی تخطی خود، مواجه خواهند شد.
بنابراین با توجه به نکاتی که درباره سامانه مودیان گفتیم، لازم است نحوه ورود و بررسی آن را نیز برای شما شرح دهیم. نشانی این سامانه tp.tax.gov.ir می باشد. شما در ابتدا به این سایت از طریق نشانی مذکور، وارد می شوید. برای وارد شدن به سایت باید کد ملی یا شناسه ملی خود را به همراه کلمه عبور وارد کنید. در ادامه، کلمه بعدی را انتخاب کرده و در نهایت وارد سایت می شوید. اگر برای بار اول است که وارد این سامانه می شوید، ثبت نام در سایت را جزو اولین اقدامات خود قرار دهید.
به منظور ثبت نام در این سایت کافی است که روی کلمه ثبت نام کلیک کرده و تمام اطلاعات خواسته شده را به دقت وارد نمایید. سپس در نهایت با انتخاب نام کاربری و رمز عبور میتوانید از سایت بهره ببرید.
بررسی سامانه مودیان
در وهله اول ممکن است برای شما سوالی تحت این عنوان پیش بیاید که سامانه مودیان چیست. در پاسخ به این سوال باید گفت که این سامانه به وسیله سازمان مدیریت می شود. در این سامانه برای هر مودی، یک کارپوشه مخصوص قرار دادند. لازم به ذکر است که برای تبادل میان سازمان و مودیان به این کارپوشه ها نیاز پیدا خواهید کرد. مودیان قادرند به وسیله هر دستگاه که به آن حافظه مالیاتی وصل شده باشد به سامانه مودیان مراجعه کنند.
برای مثال میتوانند با استفاده از هرگونه سخت افزار، نرم افزار، رایانه شخصی، ترمینال های فروشگاهی، فضای ابری و غیره به سامانه مودیان وصل گردند. به طور کلی امروزه سامانه مذکور را به عنوان مرجع اصلی و پایانی صدور، استعلام و ثبت صورت حساب های الکترونیکی می شناسند.
وظیفه مودیان در ابتدای ورود به سامانه مودیان
سایت مودیان
در ادامه وظیفه مودیان را در ابتدای ورود به سامانه مودیان شرح می دهیم. طبق قانون وضع شده مربوط به پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مودیان مالیاتی بعد از وارد شدن به این سامانه باید وظیفه خود را انجام دهد. این وظیفه که مودیان باید بعد از ثبت نام خود در سامانه انجام دهند، صدور صورت حساب الکترونیکی نام دارد. مطابق با این اصل، مودیان مالیاتی که مشمول هستند، صورت معاملات فصلی خود را باید به جای دیگری ارسال نمایند. در واقع آنها آن را باید به جای سامانه مربوط به صورت معاملات فصلی به سامانه مودیان ارسال نمایند. لازم به ذکر است که صورت حساب مذکور را باید به صورت الکترونیکی ارسال نمایند.
خرده فروش ها و سایر واحد های صنفی که مستقیما در ارتباط با خریداران نهایی هستند باید صورت حساب الکترونیکی و پایانه فروشگاهی خود را در سامانه ثبت کنند. پایانه های فروشگاهی عبارت اند از دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت الکترونیکی.
اشخاص موظف به ثبت نام در سایت مودیان
پایانه فروشگاهی
چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند. در جواب به سوال طرح شده باید گفت که قانون، افراد خاصی را تعیین کرده است. مطابق بند ج ماده یک قانون مربوط به پایانه های فروشگاهی و سایت مودیان، در خصوص افراد مشمول نکات درج شده است. تمام شاغلین صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی عنوان شده در فصل های 4 و 5 قانون مالیاتی، مشمول ثبت نام در این سامانه می باشند. به عبارتی دیگر دو دسته از مودیان مالیاتی باید به غیر از نام نویسی اظهارنامه مالیاتی در سامانه مودیان نیز ثبت نام کنند. دسته اول مربوط به افراد حقیقی که جزو صاحبین مشاغل می باشند.
فرقی نمی کند که افراد مذکور صاحبین مشاغلی صنفی باشند یا غیر صنفی. دسته دوم متعلق به تمام افراد حقوقی است. این افراد عبارت اند از شرکت های تجاری و افراد حقوقی غیر تجاری. افراد حقوقی غیر تجاری را صرفا نسبت به درآمد های حاصله از فعالیت های انتفاعی خود، در نظر می گیرند.
بررسی فواید سایت مودیان
این سایت فوایدی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم. اکثر مشمولین پرداخت مالیات که از پایانه ها و درگاه های فروشگاهی و الکترونیکی بهره می برند موظف به استفاده از این سامانه هستند. همواره به صورت روزانه، پرداخت های مالیاتی در حال تغییر و تحول می باشند. همچنین مراحل دریافت اظهارنامه های مالیاتی و صادر شدن صورتحساب های مالیاتی نیز الکترونیکی شده است. با توجه به موارد گفته شده، نحوه ثبت نام و استفاده از سایت مودیان، چیزی نیست که بخواهید فراموش کنید. برای مثال اگر مشمولین مالیاتی، صورتحساب هایشان را در زمان مناسب پرداخت نکنند با جریمه های مالیاتی سنگین مواجه می شوند.
همانطور که میدانید، تکمیل کردن اظهارنامه ها به صورت دستی برای بخش های صنفی که مجهز به درگاه الکترونیکی هستند، در حال نابودی است. لازم به ذکر است که برای فعالین اقتصادی در سایت مودیان، صورت حساب های الکترونیکی ارسال می گردد.
مشمولین قانون سامانه مودیان
سازمان امور مالیاتی همواره افراد حقیقی و حقوقی را موظف به ثبت نام در سایت مودیان می کند. این افراد باید در این سایت ثبت نام کنند، در غیر اینصورت با جریمه های سنگین مواجه خواهند شد. سامانه مذکور از بهمن سال 99 راه اندازی شده است. به این ترتیب افراد نامبرده از سال 99 به این طرف، باید در سایت ثبت نام کنند.
لازم به ذکر است که مسئولیت، ثبت اطلاعات درست در سایت مودیان بر عهده مودی می باشد. مودیانی که به طور مستقیم با مصرف کننده در ارتباط هستند نیازی به استفاده از این سایت ندارند.
درگاه الکترونیکی و پایانه فروشگاهی