۱- پیمان: توافقی بین کارفرما به عنوان واگذارنده کار و پیمانکار به عنوان عنوان انجام دهنده کار، با درج شرایط خاص و عام و همچنین اسناد و مدارک پیوست آن، از جمله نقشه ها و طرح های اجرای کار، فهرست بها و… که به انجام کاری منتهی می شود.
۲- کارفرما(واگذارنده کار): شخص حقیقی یا حقوقی(دولتی یا خصوصی) که انجام یک پیمان را به پیمانکار واگذار می کند.
۳- پیمانکار (انجام دهنده کار): شخص حقیقی و یا حقوقی که قسمت و یا تمام کار یک پروژه را انجام می دهد یا به عبارتی دیگر، پیمانکار بازوی دولت و صنعت در چرخه اقتصاد و صنعت است.
۴- پیمانکار فرعی: شخص حقیقی یا حقوقی که پیمانکار اصلی، قسمتی از انجام موضوع پیمان را به وی واگذار می کند.
۵- صورت وضعیت: یک سند مالی است که کلیه فرآیندها و کارهای انجام شده پیمان را در یک محدوده زمانی خاص نشان می دهد.
۶- گواهی (نامه) پایان کار: نامه ای مبنی بر اطلاعات قرارداد، از جمله: پیمان، تاریخ شروع، تاریخ پایان، جمع کارکرد، افراد شاغل در پیمان، نوع کار و… است.
۷- مفاصاحساب: در قانون تأمین اجتماعی، گواهی عدم بدهی قطعی کارگاه برای یک پیمان را مفاصاحساب می گویند.
۸-پیمان بلند مدت: پیمانی است که برای طراحی، تولید یا ساخت یک دارایی منفرد قابل ملاحظه یا ارائه خدمات ( ترکیبی از دارایی ها یا خدمات که توأمان یک پروژه را تشکیل دهند) منعقد می شود و مدت زمان لازم برای تکمیل پیمان عمدتاً چنان است که فعالیت پیمان در دوره های مالی متفاوت قرارمی گیرد. پیمانی که طبق این استاندارد، بلند مدت تلقی می گردد، معمولاً در طول مدتی بیش از یک سال انجام خواهد شد. با این حال، مدت بیش از یک سال، مشخصه اصلی یک پیمان بلند مدت نیست. برخی پیمان های با مدت کمتر از یک سال، هرگاه از نظر فعالیت دوره، دارای چنان اهمیت نسبی باشد که عدم انعکاس درآمد و هزینه عملیاتی و سود مربوط به آن منجر به مخدوش شدن درآمد و هزینه عملیاتی و نتایج دوره و عدم ارائه تصویری مطلوب توسط صورت های مالی گردد، باید به عنوان پیمان بلند مدت محسوب شود مشروط بر اینکه رویه اتخاذ شده در واحد تجاری از سالی به سال دیگر به طور یکنواخت اعمال گردد.
۹- پیمان مقطوع: پیمان بلند مدتی است که به موجبان پیمانکار با یک مبلغ مقطوع برای کل پیمان یا یک نرخ ثابت برای هر واحد موضوع پیمان که در برخی از موارد ممکن است براساس مواردی خاص مشمول تعدیل قرار گیرد، توافق می کند.
۱۰- پیمان امانی(پیمان با حق الزحمه مبتنی بر مخارج): پیمان بلند مدتی است که به موجبان مخارج قابل قبول یا مشخص شده در متن پیمان به پیمانکار تأدیه و درصد معینی از مخارج مزبور یا حق الزحمه ثابتی نیز به پیمانکار پرداخت می شود.
۱۱-پیش دریافت پیمان: بخشی از مبالغ دریافتی توسط پیمانکار است که کار مربوط به آن تا تاریخ ترازنامه انجام نشده است.
۱۲- مبالغ دریافتی بابت پیشرفت کار: عبارت است از مبالغ دریافت که بابت صورت حساب های صادره در حساب ها منظور شده است.
مبالغ دریافتی بابت پیشرفت کار عبارت است از:
الف) علی الحساب ها: مبالغی است که بطور موقت در قبال صورت حساب های صادره در دست بررسی دریافت می شود.
ب) سایر دریافت ها: عبارت است از اقلامی که ماهیت علی الحساب نداشته، لیکن در قبال پیشرفت کار دریافت می شود و نیز دربرگیرنده آن بخش از مبالغ پیش دریافت پیمان است که کار مربوط به آن تا تاریخ ترازنامه انجام شده است.
۱۳-زیان های قابل پیش بینی: زیان هایی است که انتظار می رود در طول مدت پیمان ایجاد شود( با احتساب مبالغ برآوردی هزینه کارهای اصلاحی و تضمینی و هر گونه هزینه های مشابهی که تحت شرایط پیمان قابل بازیافت نیست). مبلغ زیان مذکور بدون توجه به موارد زیر برآورد می شود:
الف) شروع یا عدم شروع کار پیمان
ب) حصه ای از کار که تا تاریخ ترازنامه انجام شده است.
ج) میزان سودی که انتظار می رود از پیمان های دیگر( به استثنای پیمان هایی که طبق بند 6 پیمان واحد تلقی می شود) حاصل شود.