حسابداری که گاهی به آن کتابداری نیز میگویند، فرایند اندازهگیری، پردازش و بهاشتراکگذاری اطلاعات مالی و سایر اطلاعات در مورد مشاغل و شرکتها است. تعریف حسابداری به لفظ ساده ردیابی پولی است که به تجارت وارد یا از آن خارج میشود.
حسابداران معاملات و رویدادهای مالی را بهصورت دفاتر روزنامه خلاصه و از آن برای تهیه گزارشهای مالی استفاده میکنند.
حسابدار کیست؟
حسابدار شخصی است که اسناد مالی موردنیاز شما را برای اداره تجارت خود مرتب میکند. مانند صورت سود و زیان، ترازنامه و موارد دیگر. آنها اسناد مالی شما را بررسی میکنند، گزارشهایی را برای اهداف مالی آماده میکنند و همه نابسامانیهای مالی را که بخشی از اداره یک کسبوکار است، مدیریت میکنند.
روال کاری در شغل حسابداری به چه صورت است؟
حسابداری یکی از مهمترین کارهایی است که در یک تجارت انجام میشود. یک حسابدار ممکن است این کار را در یک تجارت کوچک یا توسط دهها نفر در بخش مالی یک سازمان بزرگ انجام دهد.
عملیات مالی، وضعیت مالی و جریانهای نقدی یک سازمان بزرگ در یک دوره زمانی معین در صورتهای مالی خلاصه میشود. این گزارشهای کوتاه پس از ترکیب و تحلیل صدها تراکنش مالی مجزا که در دفاتر روزنامه طی دوره مالی ثبت شدهاند تهیه میشوند؛ بنابراین، علاوه بر تحصیل، آموزش و گذراندن دورهای حسابداری، یک حسابدار به بازه معینی از تجربه در دنیای واقعی نیاز دارد.
در مشاغل حسابداری شما باید در هفت کار بسیار مهم مهارت داشته باشید:
حسابهای دریافتنی و پرداختنی، حقوق و دستمزد، مدیریت موجودی، بودجهبندی، گزارشها و صورتهای مالی، انطباق قانونی و کنترل مالی و نگهداری اسناد و سوابق مالی.
انواع مختلف حسابداری
حسابداری مالی
فرایند تهیه صورتهای مالی میاندورهای و سالانه را حسابداری مالی میگویند. اکثر تجارتها حسابهای مالی سالانه خود را توسط یک شرکت مستقل حسابرسی میکنند. برخی نهادها، مانند شرکتهای سهامی عام، ملزم به انجام حسابرسی هستند. همچنین بانکها و وامدهندگان بهعنوان بخشی از قراردادهای وامدهی خود، اغلب به نتایج سالانه یک حسابرسی خارجی نیاز دارند؛ بنابراین، بخش عمدهای از مشاغل به هر دلیلی حسابرسی سالانه انجام میدهند.
حسابداری مدیریتی
حسابداری مدیریتی و حسابداری مالی از بسیاری از دادههای مشابه استفاده میکنند، اما آنها دادهها را به روشهای مختلف سازماندهی و استفاده میکنند. در حسابداری مدیریتی، حسابدار نیاز به تهیه گزارشهای دورهای برای بینش عملی دارد. تصمیمات مدیریت پس از بررسی این گزارشهای مدیریتی اتخاذ میشود. حسابداری مدیریتی علاوه بر بودجهبندی، پیشبینی و ابزارهای مختلف برای تجزیهوتحلیل مالی، ویژگیهای حسابداری بسیار دیگری نیز دارد که شامل هر نوع اطلاعاتی است که برای مدیریت ممکن است مفید باشد.
بهطورکلی و سادهتر، حسابداری مالی، برای استفادهکنندگان خارج شرکت و حسابداری مدیریتی، فرایندی است که برای استفادهکنندگان داخلی مانند مدیریت و کارکنان انجام میشود.
حسابداری هزینه یا حسابداری بهای تمام شده
تصمیمات مربوط به هزینه پس از بررسی نظر و تحلیل حسابداری هزینه اتخاذ میشود. حسابداری بهای تمام شده تمام هزینههای ساخت یک محصول را بررسی میکند. مدیران مربوطه از تصمیمات هزینهیابی برای بررسی دوام محصولات و فروش بهینهتر استفاده میکنند.
چگونه بهعنوان یک حسابدار وارد بازار کار شویم؟
قبل از اینکه بررسی کنیم چگونه میتوان حسابدار شد، باید بررسی کنید آیا شغل حسابداری برای شما مناسب است؟ برای شروع میتوانید در تست MBTI شرکت کرده و از میزان تناسب شخصیت خودتان به این شغل مطلع شوید، همچنین برای اینکه در شغل حسابداری موفق باشید لازم است که از یکسری مهارتها برخوردار باشید.
مهارتهای کلیدی لازم برای شغل حسابداری
-
ریاضیات و تجزیهوتحلیل مالی (Aka Number Crunching)
مهم نیست که یک حسابدار به ریاضی علاقه داشته باشد، اما باید مهارت ریاضی خوبی داشته باشد. حسابداران هر روز با دادههای مالی مهم کار میکنند، بنابراین پایه قوی در ریاضیات و تجزیهوتحلیل مناسب ضروری است.
-
هوش یارانهای
دوران حسابداری با کاغذ و قلم خیلی وقت است که گذشته. حسابداران امروزی با نرمافزارهای پیشرفته کار میکنند؛ بنابراین، بله، یک حسابدار باید کار با یک نرمافزار حسابداری را بهخوبی بداند و مایل به یادگیری فناوریهای جدید باشد.
-
دانش کسبوکار
حسابداران خوب علاوه بر بالا پایین کردن ارقام کارهای بیشتری انجام میدهند. آنها به این اعداد همان گونه نگاه میکنند که یک صاحب کسبوکار به آن نگاه میکند. این بدان معناست که آنها میتوانند از آنچه میبینند برای کمک به پیشرفت کسبوکار واحد تجاری استفاده کنند.
-
ارتباطات
درست مانند هر رابطه حرفهای، برقراری ارتباط کلیدی است. یک حسابدار باید بتواند اطلاعات پیچیده مالی را تجزیه و ساده کند تا صاحبان و کارکنان شرکت بتوانند آن را درک کرده و از آن استفاده کنند.
-
توجه به جزئیات
هنگام کار با امور مالی، حسابداران باید به جزئیات توجه ویژهای داشته باشند. خطاهای کوچک و جزئی میتوانند مشکلات بسیار بزرگی ایجاد کنند.
-
کسب مدرک و تجربه لازم
مرحله بعدی کسب مدرک لازم برای حسابدار شدن است، در بیشتر شرکتها حداقل مدرک موردنیاز برای استخدام لیسانس است، اگرچه با مدرک کاردانی و مدارک معتبر شرکتهای خصوصی نیز میتوان وارد بازار کار شد. گام بعدی کار در شرکتها بهعنوان کارآموز است، کارآموزی مهارت و تجربه لازم برای آینده شغلیتان را تأمین میکند.
معرفی مسیرها برای شغل حسابداری
در این بخش به برخی از مشاغل روز حسابداری اشاره شده است:
- حسابداری انبار، وظیفه انبارگردانی و مدیریت انبار، شمارش موجودی کالا، ورودی و خروجی کالا و … را به عهده دارد.
- حسابداری بهای تمام شده، در این شغل شما بهای شده کالاهای تولید شده را در شرکتهای تولیدی محاسبه میکنید، بهای تمام شده عبارت است از هزینههایی که واحد تولیدی به طور مستقیم برای تولید کالای موردنظر متحمل شده است.
- حسابداری مالیاتی، یکی از مشاغل سخت و همچنین پردرآمد حسابداری محسوب میشود و برای این شغل شما باید بر کلیه قوانین و بخشنامههای مالیاتی تسلط داشته باشید.
- حسابداری بیمه، حسابداری بیمه علم رسیدگی بهحساب افرادی که بیمه شدهاند میباشد و دارای اهمیت بسیار زیادی است.
- حسابداری حقوق و دستمزد، واحد حسابداری حقوق و دستمزد باید حقوق کارمندان شرکت را به طور دقیق محاسبه کرده و فیش حقوقی ارائه دهد.
- حسابداری خزانهداری، برای شرکتها و مؤسساتی که گردش مالی بهصورت وجه نقد، چک و اوراق بهادار، بالا باشد، واحدی به نام واحد خزانهداری ایجاد میکنند که حسابدار خزانه در این واحد وظیفه دریافت و پرداخت وجه نقد و اوراق بهادار را به عهده دارد.
- حسابداری فروش، وظایفی از جمله ثبتاسناد فروش، ثبت پیشفاکتور، تبدیل پیشفاکتور به فاکتور، ثبت فاکتورهای دستی در نرمافزار، فاکتورهای برگشت از فروش و … را به عهده دارد و در شرکتهایی که سطح فعالیتهای فروش و خدمات بالایی دارند، جایگاه مهمی دارد.
- حسابرسی، یکی از حساسترین و حیاتیترین شغلهای رشته حسابداری محسوب میشود و عبارت است از فرایندی بسامان به شکل جمعآوری و ارزیابی بیطرفانه شواهد در مورد ادعاهای مربوط به فعالیتها و وقایع اقتصادی، برای تعیین میزان انطباق این ادعاها با معیارهای ازپیشتعیینشده و گزارش نتایج به اشخاص ذینفع.
و همینطور مشاغلی دیگر مانند حسابداری پیمانکاری، تجزیهوتحلیل صورتهای مالی، مشاوره مالی و … از مسیرهای شغلی دیگر رشته حسابداری محسوب میشوند.
سخن آخر
اگر به شغل حسابداری علاقهمند هستید، باید در کنار تحصیلات آکادمیک برای اخذ مدرک مربوطه، در دورههای کارآموزی شرکت و یا در شرکتها بهعنوان کارآموز مشغول به کار شوید. از نرمافزارهای مطرح حسابداری در ایران میتوان به هلو، سپیدار، آرین سیستم، شایگان و … اشاره کرد. ناگفته نماند که اگر کار با Excel را بهخوبی بلد باشید، قادر به طراحی سیستم حسابداری خود خواهید بود و لازم به ذکر است تسلط به اکسل برای حسابدار یک نقطه قوت عالی بهحساب میآید.
منابع:
عالی