صورت مغایرت بانکی

مفهوم صورت مغایرت بانکی در حسابداری

صورت مغایرات بانکی

چنانچه ثبت هایی که از طرف بانک یا موسسه انجام میشود در همان تاریخ و یا به درستی در دفاتر طرف مقابل ثبت نشود منجر به بروز مغایرت بین بانک موسسه و حساب بانک خواهد شد.

یکی از وظایف حسابداران کنترل هفتگی یا ماهانه اقلام ثبت شده در حساب بانک طبق دفاتر با اقلام درج شده در صورتحساب بانک است.

با وجود اینترنت بانک و اپلیکیشنهای بانکی و کنترل روزانه حساب بانک، عملیات مغایرتگیری بانکی بسیار ساده و محدود میشود.

اقلام باز: چنانچه به علل مختلفی یکی از طرفین شــرکت یا بانک رویدادی را در دفاتر خــود ثبت نماید ولی دیگری آن را تا تاریخ معینی ثبت نکرده باشد در اصطلاح گفته میشود که مبلغ ثبت شده در دفاتر طرفی که عملیات را ثبت کرده باز است.

مثال: چکی که شرکت صادر کرده و در دفاتر شرکت ثبت شده ولی در تاریخ سررسید جهت برداشت وجه به بانک مراجعه نشده است.

 

اقلام باز:شامل موارد ذیل است:

۱-چکهای معوق

۲-سپرده های بین راهی

۳-وصولی های بانک (واریزی اشخاص یا وصول وجه سفته)

۴-برداشت های بانک از حساب موسسه بابت هزینه کارمزد،و هزینه واخواست، هزینه دسته چک

۵-اشتباه حسابدار

۶- اشتباه بانک

 

 

۱-چکهای معوق:چکهای صادره توسط موسسه در وجه بستانکاران وهمچنین چکهایی که در آخر ماه صادر گردیده وتا تاریخ ارسال صورت حساب توسط دارندگان آنها جهت وصول به بانک ارائه نگردیده است،در این حالت به این چکها ، چکهای معوق گفته می شود ودر سمت چپ صورت مغایرت نوشته واز مانده صورتحساب کسرمی شود.

 

۲-سپرده های بین راهی:شامل وجوه وچک هایی است که درآخرین روز ماه توسط موسسه به بانک ارائه گردیده و در دفاتر موسسه عمل شده لیکن تا تاریخ ارسال صورت حساب در دفاتر بانک به حساب مشتری منظور نگردیده است در نتیجه به این وجؤسپرده های بین راهی گفته می شود ودر این حالت در سمت چپ صورت مغایرات نوشته و به مانده صورتحساب اضافه می گردد.

 

۳-وصولی های بانک به حساب موسسه(واریزی اشخاص یا وصول وجه نقد)وصولی هایی مانند وصول وجه سفته هایی که توسط موسسه جهت وصول دراختیار بانک قرار گرفته وهمچنین وجوهی را که مشتریان موسسه به حساب جاری بانک واریز نموده ولی تا تاریخ ارسال صورتحساب اعلامیه بستانکار آن به موسسه نرسیده است که در این حالت این وصولی های بانک در سمت راست صورت مغایرت نوشته و به مانده دفتر اضافه می گردد.

 

۴-برداشت های بانک از حساب موسسه: برداشت های بانک از حساب موسسه بابت کارمزد وصول وجه نقد و کارمزد هزینه واخواست،کارمزد هزینه دسته چک وغیره است که تا تاریخ ارسال صورتحساب اعلامیه بدهکار آن به دست موسسه نرسیده ودر دفاتر موسسه ثبت نشده است دراین حالت این وجوه برداشتی توسط بانک در سمت راست صورت مغایرت نوشته واز مانده دفتر کسر می گردد.

۵-احتمال دارد(حسابدار موسسه)در محاسبات خود اشتباه نماید: که در این صورت موجب عدم مطابقت مانده حساب بانک طبق دفتر موسسه شود دو حالت دارد.

 

الف)چک صادره به مبلغی کمتر ازواقع در دفاتر ثبت می شوند که باید اختلاف واقعی با اشتباه گرفته ودر سمت راست صورت مغایرت نوشته واز مانده دفتر کسر شود.

مثال:چکی به مبلغ ۳۶۰۰۰ ریال بابت حقوق کارکنان موسسه صادر ولی اشتباهاً در دفاتر به مبلغ ۳۶۰۰۰ ریال یعنی ۲۷۰۰۰ریال کمتر قید شده است. مبلغ مذکور باید تحت عنوان اشتباه از مانده، کسر گردد.

 

ب) چکهای صادره به مبلغی بیشتر از واقع در دفاتر ثبت می شود که باید اختلاف واقعی با اشتباه را گرفته و در سمت راست صورت مغایرت نوشته وبه مانده دفتر اضافه گردد.

مثال: چک ۴۸۰۰۰۰ریال که برای خرید ملزومات صادر شده در دفاتر موسسه ۸۴۰۰۰۰ ریال ثبت شده است که در این حالت مبلغ اختلاف ۳۶۰۰۰۰ ریال در سمت راست صورت مغایرت نوشته و به مانده طبق دفتر اضافه می گردد.

 

۶-اشتباه بانک :احتمال دارد بانک در محاسبات خود اشتباه نماید که در این صورت دو حالت وجود دارد:

الف)وجوه واریزی توسط موسسه:در این حالت بانک اشتباهاً این مبالغ را به حساب دیگری واریز نموده است که باید این مبالغ واریزی را مشخص ودر سمت چپ صورت مغایرت نوشته و به مانده صورتحساب اضافه گردد.

مثال:مبلغ ۲۵۰۰۰۰ریال وجه واریزی توسط موسسه در صورتحساب نیست که بانک اشتباهاً به حساب دیگری منظور کرده است، که باید این مبلغ را به حساب صورت مغایرت نوشته وبه مانده صورتحساب اضافه گردد.

 

ب)وجوه واریزی موسسات دیگر اشتباهاً توسط بانک به حساب جاری موسسه دربانک واریز شده است که در این حالت مبلغ واریزی را مشخص و در سمت چپ صورت مغایرت نوشته و از مانده صورتحساب کسر می گردد.

مثال:وجه واریزی شرکت دیگری به مبلغ۶۰۰۰۰ ریال در بستانکار موسسه اشتباهاً واریز گردید که باید این مبلغ را از مانده صورتحساب کسر گردد.

2:چکهای صادره:

الف)چک های صادره موسسات دیگر اشتباهاً به حساب موسسه در بانک ثبت و پرداخت شود که در این حالت وجه این چک در سمت چپ صورت مغایرت نوشته وبه مانده صورتحساب بانک اضافه می گردد.

 

مثال: بانک اشتباهاً یک فقره چک مربوط به موسسه دیگر را در بدهکار موسسه ثبت کرده و مبلغ این چک ۲۴۰۰۰ ریال بود دراین حالت در سمت چپ صورت مغایرت نوشته و به مانده صورتحساب بانک اضافه می گردد.

ب)چک صادره توسط موسسه اشتباهاً بانک به مبلغی بیشتر از واقع از حساب موسسه کسر نماید که در این حالت مبلغ اختلاف را در سمت چپ صورت مغایرت نوشته وبه مانده صورتحساب بانک اضافه می گردد.

مثال:چک صادره توسط موسسه به مبلغ ۷۰۰۰۰ریال بانک اشتباهاً به مبلغ ۷۷۰۰۰ریال از حساب جاری موسسه در بانک کسر نمود

میانگین امتیاز 2 / 5. تعداد آرا : 2

به این مطلب آموزشی رای خود را بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

ورود و ثبت‌نام
موبایل خود را وارد کنید.

ورود شما به معنای پذیرش قوانین سایت حسابدارشید می باشد.

برگشت
اعتبارسنجی
لطفا کد اعتبارسنجی ارسال شده به شماره موبایل خود را در کادر زیر وارد نمایید.
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
اعتبارسنجی
لطفا کد اعتبارسنجی ارسال شده به شماره موبایل خود را در کادر زیر وارد نمایید.
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد

تماس با ما | ۹ الی ۱۴