پیش از آنکه به مالیات شرکتهای غیرفعال بپردازیم، ابتدا باید نگاهی به تعریف شرکت غیرفعال داشته باشیم. شرکت غیرفعال شرکتی است که به صورت قانونی ثبت شده اما فعالیتهای مالی و تجاری نداشته است. از نظر قانون کشور، شرکتی که هیچگونه فعالیت مالی و سندی مبنی بر هرگونه فعالیت مالی و تجاری در یک دوره مالی مشخص نداشته باشد، آن شرکت شرکت غیرفعال محسوب میشود.
مالیات شرکتهای غیرفعال
همانطور که در قبل گفته شد، از نظر عملی گردش مالی شرکتهای غیرفعال صفر است، در نتیجه اگر قوانین مربوط به مالیات شرکتهای غیرفعال رعایت شود، مالیاتی به این شرکتها تعلق نخواهد گرفت.
قوانین مربوط به مالیات شرکتهای غیرفعال
- عدم مراودات مالی
- گردش مالی صفر
- تشکیل پرونده در حوزه مالیاتی مربوط به شرکت
- ثبت عدم فعالیت شرکت در بازه زمانی آن به همراه مهر و امضا مدیرعامل شرکت و ارسال آن به حوزه مالیاتی
- پلمپ دفاتر قانونی شرکت و تحویل آن به سازمان مالیاتی کشور
- تنظیم اظهارنامه مالیاتی و اظهارنامه ارزش افزوده و تحویل آن به سازمان امور مالیاتی
- عدم ثبت فاکتور خرید و فروش به نام صاحبان شرکت در بازه زمانی مشخص شده
- درج مواردی چون نام شرکت، شماره ثبت ، تاریخ عدم فعالیت و کلاس پرونده در یک نامه کتبی و امضا آن توسط مدیرعامل
- دریافت کد اقتصادی برای شرکت های غیر فعال
- ارسال کلیه مدارک عدم فعالیت به حوزه مالیاتی تا پایان سال جاری
- تکرار مراحل بالا در هر سال
- یکسان بودن شرایط و قوانین برای افراد حقیقی و حقوقی
برای یک شرکت غیرفعال منطقیتر این است، که اگر قصد فعالیت نداشته باشد، نسبت به انحلال آن اقدام شود، چرا که در صورت مالکیت تجهیزات، ماشینآلات و ابزار و وسایل خریداری شده، این موارد از سرمایههای شرکت حساب شده و به آنها مالیات تعلق خواهد گرفت و عدم اظهارنامه مالیاتی و ارزش افزوده نیز مشمول جریمه مالیاتی خواهد شد.
آگاهی از موارد مختص به شرکت غیرفعال قبل از ارسال مدارک به سازمان امور مالیاتی ضروری است، بدیهی است که در صورت کوچکترین فعالیت مالی توسط شرکت، شرکت دیگر غیرفعال محسوب نمیشود و مالیات به آن تعلق خواهد گرفت، به موارد مختص به شرکتهای غیرفعال در ادامه اشاره شده است.
- عدم صدور هرگونه فاکتور و صورتحساب به عنوان فروشنده یا خریدار
- عدم کارکرد و فعالیت حساب بانکی شرکت
- هیچگونه فعالیت هایی مالی مانند اجاره و پرداخت حقوق و … در دفاتر قانونی نباید ثبت شده باشد.
- عدم داشتن کد بیمه و پرداخت های تامین اجتماعی
- عدم داشتن لیست پرداخت حقوق کارکنان
- ارسال نشدن صورت وضعیت به طرفین شرکت
- عدم سرمایه گذاری شرکت در پروژه های مختلف
- نداشتن سابقه دریافت وام و تسهیلات بانکی
اعلام عدم فعالیت شرکت به چه صورت است؟
هنگامی که شرکت ثبت میشود، مشخصات صاحبان آن به اداره دارایی گزارش میشود. اگر شرکت به هر دلیلی فعالیت نکند باید مراتب امر را طبق قانون مالیاتهای مستقیم رعایت کند تا مشمول جریمه مالیات شرکت های غیرفعال نشود.
طبق ماده148 قوانین مالیات شرکت های غیر فعال موظفند از زمان ثبت شرکت تا زمانی که فعالیتی نداشته اند مراتب را طی نامه ای کتبی با مهر و امضا در سربرگ شرکت به واحد مالیاتی تحویل دهند. لازم به ذکر است که اداره ثبت، وظیفه ارائه فهرست کامل شرکت های ثبتی به همراه مشخصات کامل اشخاص حقیقی و حقوقی را دارد.
نامه عدم فعالیت باید در ابتدای چهار ماه سال مالی ارائه شود و در صورت عدم ارائه در موعد مقرر مشمول جریمه مالیاتی خواهد شد.
اعلام عدم فعالیت شرکت مشروط به رعایت موارد زیر است:
- ارائه اظهارنامه عدم فعالیت اشخاص حقوقی، اظهارنامه عدم فعالیت اشخاص حقیقی و سایر دفاتر مالی برای تأیید عدم فعالیت لازم است.
- پلمپ دفاتر قانونی و سایر اسناد حسابداری حتی در صورت عدم فعالیت شرکت، امری ضروری است.
- ارائه سند کارکرد حساب بانکی که نشان دهد حساب بانکی شرکت غیر فعال بوده است ضروری است.
منظور از مالیات شرکت غیرفعال چیست؟
سازمان امور مالیاتی با تمامی شرکتهای ثبت شده طبق قوانین مالیاتی برخورد میکند، بنابراین هر شرکت ثبت شده، اگر فعالیت نداشته باشد هم مشمول قوانین مالیاتی است. وضعیت مالیاتی شرکتهای غیرفعال به این صورت میباشد که اگر شرکتها طبق قوانین مالیات شرکتهای غیرفعال پیش بروند هیچگونه مالیاتی متحمل نخواهند شد.
سخن آخر
در کل باید گفت که ارائه اظهارنامه عدم فعالیت شرکت الزامی است چرا که در صورت عدم ارائه آن، علاوه بر پرداخت مالیات مشمول جریمه مالیاتی نیز خواهید شد، از این رو اگر شرکت به هر دلیلی قادر به فعالیت نیست در اسرع وقت نسبت به گزارش عدم فعالیت شرکت به اداره دارایی و مالیات اقدام کنید، چون که مالیات بنابر سود و زیان، درآمد و تراکنشهای مالی شرکت ارزیابی و محسابه میشود و مالیات شرکتهایی که فعالیت اقتصادی ندارد صفر است، در نتیجه نیازی به نگرانی در مورد تشکیل پرونده در اداره دارایی نیست.
منابع: